اعجاز اعداد:
یکی از نخستین کسانی که مسئله اعجاز اعداد را پیش کشید وحیرت واعجاب جهانیان را برانگیخت ، دکتر رشاد خلیفه مصری الاصل واستاد کامپیوتر دانشگاههای آمریکا بود . او به مدت سه سال درمورد قرآن با استفاده از رایانه تحقیق کرد ونتیجه این تحقیقات را به روزنامه های دنیا داد . کتاب او تحت عنوان معجزه القرآن الکریم درسال 1983 دربیروت چاپ شد و به زبان انگلیسی نیز درآمریکا انتشار یافت .
تمام کوشش رشادخلیفه برای کشف معانی واسرار حروف مقطعه قرآن صورت گرفته وثابت کرد که رابطه نزدیکی میان حروف مذکور با حروف سوره ای که در آغاز آن قرار گرفته اند ، وجود دارد . او برای محاسبات این کار از رایانه کمک گرفته است وبیان کرده که در29 سوره قرآن حروف مقطعه آمده است که مجموع این حروف 28 حرف الفبای عربی را تشکیل میدهد . او نسبت این حروف را در 114 سوره قرآن سنجیده وبه نتایجی رسیده است که به برخی از آنها اشاره میکنیم :
نسبت حرف ق درسوره ق ازتمام سوره های قرآن بیشتر است . تعداد حرف ص درسوره ص نیز به تناسب مجموع حروف سوره ، ازهر سوره دیگر بیشتر است ونیز حرف ن درسوره «ن والقلم» بزرگترین رقم نسبی را در114 سوره قرآن دارد . رشادخلیفه عدد 19 را یک عدد اساسی در قرآن میدانست وکسی بود که فرضیه عدد 19 را پیش کشید . «بسم الله الرحمن الرحیم» ، 19 حرف است وکلمه «اسم» 19 بار درقرآن آمده است وکلمه جلاله «الله» 2698 بار که مضربی از 19 هست یعنی 142*19 ؛ و الرحمن 57 با (19*3) والرحیم 114 بار (19*6) درقر آن به کار رفته است . اما نظریه او از چند جهت غوغا به با آورد . این که عدد 19 شماره نگهبانان جهنم است وچند علت دیگر.
هماهنگی واژه ها :
تکرار واژه ها وشماره جالب این تکرار ، یکی از جنبه های اعجاز عددی قرآن است . برای مثال ، کلمه دنیا 115 بار وکلمه آخرت نیز 115 بار تکرار شده است . کلمه گیاه 26 بار وکلمه درخت هم 26 بار . کلمه تابستان گرم 5 بار وکلمه زمستان سرد نیز 5 بار . زکات 32 بار ، برکت هم 32 بار . شراب 6 بار ، مستی هم 6 بار . فقر 13 بار وثروت هم 13 بار .فرشته 88 بار وشیطان هم 88 بار. بهشت 77 بار جهنم هم 77 بار شیاطین 68 بار وملائک هم 68 بار حیات 71 بار وکله موت هم 71 بار در قرآن استفاده شده.
همانطورکه مشاهده می کنید ، تکرار کلمات اینگونه ، بسیار جالب وشگفت آور است .
اعدادی که حرف میزنند :
اما یکی دیگر از جنبه های اعجازاعداد قرآن تعداد به کار بردن برخی ازکلمات است . برای مثال کلمه یوم به معنای روز به صورت مفرد 365 بار به تعداد روزهای سال شمسی در قرآن به کار رفته است وبه صورت تثنیه وجمع 30 بار به تعداد روزهای ماه . کلمه شهر به معنای ماه ، بار 12 دیده میشود ، یعنی درست به تعداد ماه های سال . کلمه الساعه (ساعت) درقرآن 24 بار به کار رفته . سماوات السبع یا سبع سماوات (7 آسمان) 7 بار استفاده شده است . سجده ومشتقات آن 34 مرتبه به کار رفته که برای مجموع سجده های 17 رکعت نماز شبانه روز است . مشتقات وحی به تعداد اوصیای الهی 12 بار به کار رفته است . لفظ شیعه مشتقاتش 12بار ومشتقات فرقه 72 بار به تعداد 72 فرقه اسلامی .
پیغامهای اعدادی :
در سوره قمر اشاره ای به ورود انسان به کره ماه شده است . دراین سوره کلمه قمر دراولین آیه قرار دارد ومعنای آن به این صورت است که زمان قیامت نزدیک شده وماه شکافته شده است . کلمه قمر درقر آن دقیقآ 1389 بار تکرار شده است یعنی درست برابر با اولین سفر انسان به ماه به تاریخ 1389 هجری قمری است ! علاوه بر این کلمه قمر به عنوان یک جسم فضایی 27 با تکرار شده است که مطابق با 27 روز حرکت دورانی ماه به دور کره زمین است .
یکی دیگر از نکات جالب اعداد ، شماره سوره حج است . شماره سوره حج درقرآن 22 است جالب اینجاست که شهر مکه ، قلب این اتفاق مهم ، درست درعرض جغرافیایی 22 قرارگرفته است .مسئله ژنتیکی جالبی هم که میتوان به آن اشاره کرد ، مسئله تعدادکروموزومهای انسانهاست . همه میدانند ساختمان ژن انسانها بستگی به نوع کروموزومهایی دارد که در ژن موجود است . فرق میان زن ومرد درنوع 23 جفت کرومزومی است که در ژن هرکدام موجود است . درهر انسان مونث 23 جفت کروموزم xx ودرهرانسان مذکر 23 جفت کرومزم xy وجود دارد . درقرآن کریم هم 23 بار اسم زن و23 بار اسم مرد به طور واضح به کار رفته است .
شاید روزی نمونه خلاف آنچه گفته شدثابت شود ویا برخی مثالها نقض شود که قابل پیش بینی است خللی دراعجاز قرآن به وجود نخواهد آمد . اما میتوان از همه آنچه اشاره شد ، به نظم وهماهنگی وچند بعدی بودن قرآن پی برد .
گاهی اوقات ، نگاهمان به قرآن محدود میشود وتنها برای زمان خاص و با نیت خاصی ازآن استفاده میکنیم . شاید هنوز باور نداریم که قرآن یک معجزه است ومعجزه ها وجوه مختلفی دارند ومحدود به زمان ومکان خاصی نیستند . نمونه های ذکر شده شاید کمک کند تاکمی نگاهمان را وسعت بدهیم ومعجزه پیامبرمان را باور کنیم .
تهیه کنندگان : امیرحسین کیان رخ
مهدی نجیبی
منبع :
روزنامه همشهری مورخ 23/2/85